Croatian English French German Italian Portuguese Russian Serbian Spanish

Zdravlje i liječenje


Petoprsta - POTENTILLA

a) POTENTILLA TORMENTILLA NECK. — uspravna petoprsta

Sinonimi: Fragaria tormentilla Crantz — Potentilla erecta Hampe — Potentilla silvestris Neck. — Potentilla tetrapetala Hall. — Tormentilla erecta L. — Tormentilla officinalis Curt.

Uspravna petoprsta

Narodni nazivi: koren device Marije — koren protiv proliva — krvavi koren — petolista — petoprsta — sedmoper — sitni srčanik — srčani korijen — srčanik — srčano korijenje — srčenjak — srčna moč — steža — stežnik — trava od srdobolje — trava od srca.

Uspravna petoprsta

Opis biljke: nepravilan, poput palca velik gomoljast podanak tamnosmeđe je boje, dok je na prijelomu bijele boje koja se ubrzo oboji ružičasto-krvavo-crveno. Stabljika je uspravna ili prilegla uz tlo, u gornjem dijelu razgranjena, visoka 20 do 40 centimetara. Listovi na stabljici su sjedeći, imaju 3 listića te se s razvijenim palistićima čini kao da ima 5 listića. Prizemni listovi imaju peteljku i većinom do 5 listića; čim se razviju vrlo brzo uvenu. Listići stoje kao prsti na ruci, te je odatle ime biljci - petoprsta. Stabljika i listovi proviđeni su sitnim dlakama; na alpskim je staništima dlakavija. Žuti cvjetovi razvijaju se pojedinačno u gornjem dijelu stabljike na dugim peteljkama i sa 4 krunična listića.

Miris i okus: biljka nema gotovo nikakav miris, dok je okus korijena jako mirisav i steže.

Vrijeme cvatnje: lipanj do kolovoza, a na visokim položajima do jeseni.

Stanište: raste gotovo u čitavoj Evropi, osim u najužem mediteranskom području. Uspravna petoprsta raste na suhim i vlažnim livadama, u nizinama ali i brdskom i planinskom području. Njezina prisutnost je karakteristična za mršave livade, a pojedinačno uspjeva i u vlažnim šumama i pašnjacima. Kod nas u većem mnoštvu raste na vrištinama, obično u zajednici s vrijeskom (Calluna vulgaris).

Ljekoviti dio biljke: sabire se podanak (Rhizoma Tormentillae) koji se kopa u rano proljeće (ožujak) ili u kasnu jesen (studeni). Korijen se nakon iskapanja očisti od natrulih dijelova, zatim od nadzemnih dijelova stabljike te se suši bilo na suncu ili, ako se sabire u jesen, na umjetnoj toplini u peći. Osušeni podanak upotrebljava se ili kao sitno izrezan ili u prahu. S obzirom da se tanin u biljci (15 do 25 % već prema staništu) sušenjem brzo smanjuje, treba upotrebljavati po mogućnosti svjež ili kratko odležani podanak. On je po ljekovitosti jednako vrijedan jako hvaljenom korijenu biljke Krameria triandra Ruiz et Pavon (Radix Ratanhiae) koja potječe iz Južne Amerike.

Ljekovite i djelotvorne tvari: podanak sadrži prije svega taninsku kiselinu, djelomično tormetilsko crvenilo, glikozid tormentilin, eterično ulje, elagnu kiselinu, kinovu kiselinu, gumu, škrob, smolu i kalcijev oksalat.

Ljekovito djelovanje: nije sigurno da je "pentefilon" petoprsta kojeg je opisao Dioskurid zaista korijen uspravne petoprste, jer taj tako pažljivi promatrač prirode nije ništa zabilježio o napadnoj crvenoj boji toga korijena. U srednjovjekovnim opisima o toj biljci nema više sumnje da se radi o korijenu uspravne petoprste koji je već tada kao lijek imao visoki ugled. Naročito u vremenima kada je harala kolera i kuga vrijedila je ta biljka kao najbolja ljekovita biljka protiv tih pošasti. Hieronymus Bock (oko 1530 g.) je rekao: "Petoprstu ne treba nikada zaboraviti; iz nje se priprema lijek protiv otrova i kuge." Jedva da postoji ijedna priča o kugi u kojoj se ne javlja petoprsta. Mnoga područja primjene podanka srčanika, kako je to bilo poznato u srednjem vijeku (krvarenje, povraćanje krvi, žutica, lijek za pluća, jetra, giht, i dr.) ponovo je uveo bilinar Kneipp, a priznala ih je i moderna medicina.

Podanak srčanika, kao izričita taninska droga, vrlo je prikladan za liječenje kroničnog, odnosno, infekcioznog katara crijeva, griže, paratifusa, upale debelog crijeva, žutice i otečene jetre, a označen je i kao najbolje sredstvo kod tuberkuloze crijeva (Leclerc, Bentz, Weiss, Kroeber i dr.). Podanak srčanika može se toplo preporučiti naročito kod onih oboljenja crijeva kod kojih se naizmjence javljaju proljevi i tvrde stolice i to zato jer ima moć uništavanja, odnosno sprečavanja, razvoja crijevnih bakterija koje su uzročnik bolesti. Kod dojenčadi koja već boluje od infekcioznog katara crijeva, može se primijeniti podanak srčanika u odgovarajućem razrjeđenju, a dobar je lijek i kod prejake menstruacije.

Ova se ljekovita biljka uspješno primjenjuje i kao sredstvo za čišćenje krvi i za liječenje reumatizma, gihta i šećerne bolesti; ona u stvari regulira čitavu izmjenu tvari u organizmu.

Na kraju, ova se biljka može preporučiti još i za liječenje vlažnih ili suhih ekcema, lišajeva, upala i čireva na koži. Voda za grgljanje, pripremljena iz korijena, liječi upale zubnog mesa, kronične upale zubne čašice i desni (paradentoza) te kod katara grla i ždrijela.

Priprema čaja: 1 čajna žlica svježeg ili osušenog korijena kratko se prokuha u šalici kuhane vode, to se ostavi da stoji 1-2 minute, procijedi i pije nezaslađeno. Količina čaja može se prije toga nekoliko sati i hladnim putem pripraviti; hladan pripravak jednom kratko prokuhati i nakon toga procijedi. Već prema stanju bolesti piju se u gutljajima 1 do 2 šalice. Korijen se može uzimati i u obliku praška, i to na vrhu noža, više puta dnevno. Nakon svakog uzimanja popije se gutljaj vode.

Tinktura od petoprste: 1 dio sitno izrezanog korijena sa 10 dijelova vinske žeste ili jake rakije stavi se u blizini štednjaka kroz 4-6 tjedana, svaki se dan više puta promućka, a onda procijedi. Prema potrebi uzima se 2-3 puta dnevno, 10-20 kapi, pomiješano s malo vode.

Čajne mješavine: u jednakim dijelovima pomiješa se korijen petoprste, bijele imele (br. 158) i poljske preslice (br. 55). Najprije se pripremi lagani uvarak od korijena petoprste i tim se vrućim uvarkom popare dijelovi bijele imele i poljske preslice. Ova je čajna mješavina prikladna za liječenje već navedenih crijevnih oboljenja.

Za klistir se kod crijevnih krvarenja ili kroničnog proljeva miješa korijen petoprste s jednakim dijelovima hrastove kore (br. 119) i kamilice (br. 89). Od te se mješavine uzima 1,5 jedaća žlica na 0,5 - 0,75 litre vode, kratko se prokuha, ostavi stajati 5 minuta, i dok je još čaj mlak, primijeni se za klistir.

Primjena u pučkoj medicini: za liječenje kožnih osipa, ekcema, raspucanih usni i ruku, ozebina na nogama, divljeg mesa, omečina (kontuzija), i izljeva krvi, pučka medicina primjenjuje mast koja se priprema iz korijena petoprste isto tako kao pod br. 141 opisana mast korijena gaveza. Čaj od korijena petoprste umiruje krvarenje iz nosa; treba ga mlakog ušmrkati u nos.

Korijen petoprste u obliku praška, pomiješan sa svježim sokom uskolisnog ili širokolisnog trpuca (br. 108), pomaže djeci i starim ljudima koji mokre u krevet, u koju se svrhu uzima 2 - 3 puta na dan po jedna rakijska čašica. Prašak od korijena, posipan na ranu, umiruje krvarenje i brzo zacjeljuje ranu.

Šaka izrezanog korijena prokuha se u razrijeđenom vinskom octu i pusti da odstoji 5 do 10 minuta. Od toga se pripreme topli oblozi koji liječe ekceme, kožne osipe, tvrde otekline, kraste i čireve.

Primjena u liječenju životinja: ako krava daje krvavo mlijeko, pomiješa se po jedna šaka korijena petoprste, turice (br. 4), koprive (br. 150) i odoljena (br. 153) pa se ta biljna mješavina prelije vinskim octom. Kada je mješavina upila ocat, pomiješa se s krmom. U to se vrijeme krava ne hrani zelenom krmom, nego sijenom.

Rane i ozljede najprije se ispiru čajem od korijena petoprste, a nakon toga se premazu već opisanom mašču.


b) POTENTILLA ANSERINA L. — steža

Sinonimi: Argentina vulgaris Lam. — Dactylophyllum anserina Sp. — Fragaria anserina Crantz. — Potentilla argentina Huds.

Steža

Narodni nazivi: bezanka — gosja trava — gusja trava — gusjak — petoprsta steža — srcepuc.

Steža

Opis biljke: steža nema, kao ostale vrste Potentilla, prstasto razdijeljene listove nego isprekidano perasto razdijeljene listove koji su složeni u rozetu.

Donja strana listova gusto je pokrivena srebrno-sivim dlakama pa su listovi s donje strane mnogo svjetliji nego s gornje strane. Iz podanka izbijaju do 40 cm duge vriježe koje pužu po tlu i u koljencima se ukorjenjuju te stvaraju nove listove i cvjetove s dugim peteljkama. Cvjetovi se sastoje od peterodjelne čaške i pet kruničnih listova jarkožute boje sa 15-20 prašnika. Cvjetovi se noću potpuno zatvaraju, a za vrijeme kiše samo napola.

Miris biljke je svojstven, a okus čitave biljke gorak i sluzav.

Vrijeme cvatnje: svibanj do srpnja.

Stanište: steža raste na livadama, travnatim šumskim mjestima, grabama, uz rubove putova, na seoskim utrinama i pašnjacima na vlažnoj glinastoj podlozi, a uspijeva daleko od sjevernih područja. Zasađena u vrtovima nije prikladna kao ljekovita biljka.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se potpuno izrasli listovi (Folia Anserinae) ali i čitava biljka za vrijeme cvatnje (Herba Anserinae); pri tom treba paziti da se biljka prilikom sabiranja ne čupa s korijenjem već je treba prirezati do zemlje. Sabire se i korijen (Radix Anserinae) i to u proljeće (ožujak, travanj) ili u jesen (listopad). Sušenje svih biljnih dijelova vrši se u hladu na prozračnom mjestu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: uz veliku količinu tanina i tormentola, u istoj mjeri postoje i ostale ljekovite i djelotvorne tvari kao i kod korijena petoprste.

Kao srodnik petoprste, i steža liječi na isti način sve ranije nabrojene bolesti i tegobe. Steža djeluje izričito na smanjenje grčeva, ne samo u želucu i crijevima, nego i na mišićne grčeve svih vrsta, na grčeve lista na nozi, liječi grčeviti kašalj pa čak i grčevito stezanje srca (dr Madaus). Kod ove zadnje teškoće preporuča se čajna mješavina od jednakih dijelova steže, listova matičnjaka (br. 91) i cvijeta kamilice (br. 89). Jedna čajna žlica te mješavine uzima se za pripremu čaja koji se pije zaslađen medom, 2-3 šalice dnevno. Kod živčanih bolesti vezanih na grčeve, pa i one epileptične naravi, mnogo pomaže čajna mješavina pripremljena na isti način od steže, ružmarina (br. 128) i odoljena (br. 153).

Primjena u pučkoj medicini: pučka medicina mnogo drži do steže i čajni oparak pripremljen iz osušene biljke sa ili bez korijena primjenjuje se protiv grčeva u trbuhu kod žena, teškoća kod menstruacije, bijelog cvijeta te grčeva mišića i listova na nozi.

Steža bez korijena opari se vrlo vrućim mlijekom pa se pije koliko je moguće više vruće. Taj ljekoviti napitak mnogo puta je iskušao poznati bilinar Kneipp i preporučio ga protiv već navedenih bolesti.

Primjena u liječenju životinja: steža se mnogo daje domaćim životinjama kao ljekoviti napitak kod grčevitih napadaja u trbuhu, protiv bage (bolest na konjskoj nozi) i kod bolesnog popuštanja preživanja. Steža je, konačno, cijenjeno sredstvo protiv neplodnosti bika.

c) POTENTILLA AUREA L. — petoprsta zlatasta

Sinonimi: Potentilla Helleri Ser. — Fragaria aurea Crantz.

Zlatasta petoprsta

Opis biljke: biljka je slična steži sa živim zlatnožutim cvjetovima na dnu proviđenim tamnom mrljom. Cvjetna čaška je gola, dok su rubovi listova proviđeni svilenastim dlakama.

Zlatasta petoprsta

Vrijeme cvatnje: lipanj do kolovoza.

Miris i okus: osebujan ali ugodan.

Stanište: raširena u Alpama na vapnu siromašnoj podlozi.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiranje, spremanje, ljekovite tvari isto kao kod steže.

Ljekovito djelovanje: i petoprsta zlalasta u svojoj je ljekovitosti slična steži. U pučkoj medicini vrijedi kao snažnija biljka protiv šećerne bolesti te se preporuča kao čajni oparak ili sama ili kao čajna mješavina s komuškama graha (br. 80a) i listovima borovnice (br. 151) u jednakim dijelovima. U oba slučaja piju se 2 - 3 šalice dnevno u gutljajima i bez ikakvog slađenja.

Napomena: još neke vrste petoprste, kao npr. Potentilla reptans L. — puzava petoprsta (Fragaria reptans Crantz — Fragaria pentaphyllum Crantz — Tormentilla reptans L.) bile su ranije poznate u pučkoj medicini ali su zaboravljene. Njihova ljekovitost znatno je manja te su naprijed opisane vrste petoprsta mnogo djelotvornije ljekovite biljke.


Jaglac, jagorička - PRIMULA OFFICINALIS HILL.

Sinonimi: Primula veris (L.) Huds. — Primula coronaria Salisb. — Primula odorata Gilib. — Primula montana Rent. — Primula suaveolens Desv.

Jaglac

Narodni nazivi: galčina — golčica — gospodična — grmulica — jaglac — jaglac rani — jaglika — jagorčevina — jeglič — krstasto jagliče — pramaliće — sunašce.

Jaglac

Opis biljke: jagorčika je trajna biljka s kratkim i smeđim korijenom. Jajoliko okrugli prizemni listovi složeni su u rozetu, valovito su nazubljeni i u stanju pupanja uvinuti unatrag. Iz sredine rozete izraste 10 do 20 cm visoka cvjetna stapka na čijem se kraju nalazi 5 do 12 žutih cvjetova, složenih u štitastu cvast. Cvjetovi su smješteni u zelenoj duguljastoj čaški.

Miris i okus: svježi cvjetovi imaju ugodan miris, nalik na med, i ugodan slatkast okus. Svježe iskopani korijen miriše poput aniša, a okus je sluzav. Osušeni listovi mirišu još sasvim slabo.

Vrijeme cvatnje: kraj ožujka do svibnja, što ovisi o položaju staništa.

Stanište: raste na sunčanim i suhim brdskim i planinskim livadama i pašnjacima, među grmljem, uz rubove šuma i u kamenjaru.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se korijen (Radix Primulae) i cvjetovi (Flores Primulae) od ožujka do svibnja, već prema vremenu cvatnje. Cvjetovi se sabiru ili s čaškom (Flores Primulae cum cal.) ili bez čaške (Flores Primulae sine cal.). Korijenje se nakon čišćenja suši na prozračnom i sjenovitom mjestu, a sabrano u manjim količinama za kućne potrebe može se nanizali na konac i objesiti zbog sušenja. Cvjetovi se moraju brzo osušiti jer inače izgube svoju prirodnu žutu boju i postanu neugledni. Radi toga se često mijenja papirnata podloga na kojoj su cvjetovi rasprostrti u sasvim tankom sloju. Primijetit ćete da je papirnata podloga puna sitnih crnih kukaca koji se uz češće mijenjanje podloge mogu Iako ukloniti. U pučkoj medicini upotrebljavaju se i listovi. Kod sabiranja listova mora se paziti na donju stranu listova koju većinom napada gljivica. Napadnuti se listovi ni u kom slučaju ne smiju sabirati. Ako prilikom dodira s jagorčikom osjetite svrbež na koži, i ako nakon toga na koži dobijete lagan kožni osip, onda to dolazi od žljezdastih dlaka koje sadrže ulje što uzrokuje lagani nadražaj kože. Osjetljive osobe trebaju izbjegavati branje jaglaca.

Ljekovite i djelotvorne tvari: jagorčika sadrži čitav niz ljekovitih tvari, a u prvom redu saponin koji djeluje na smekšavanje i rastvaranje sluzi, te baš on čini jagorčiku tako vrijednom ljekovitom biljkom. Saponin je uglavnom sadržan u korijenu, ali su spojevi saponina sadržani i u zelenoj čaški cvijeta i u listovima, pa cvjetove treba brati zajedno s čaškom. Osim toga, zelena čaška sadrži vitamin C. U cvjetovima se nalazi uglavnom eterično ulje, gorke ekstraktivne tvari, primula kamfor, jedan glikozid, ciklamin i žuta boja, za koju pučka medicina stalno tvrdi da je ljekovita, ali to ne može pobliže obrazložiti. Korijen jagorčike je tako izvrstan lijek za rastvaranje i izbacivanje sluzi, da premašuje i uvoznu drogu Radix Senegae koja se dobiva od sjevemoameričke višegodišnje zeljaste biljke Polygala senega L. i koja se danas vrlo često upotrebljava za liječenje katara bronhija i pluća.

Ljekovito djelovanje: jagorčika ili jaglac je kao jedna od prvih proljetnih biljaka neobično značajna jer liječi sve katare, prekomjernu sluz, kašalj, gripozne pojave koje se pojavljuju krajem zime i što nadoknaduje u organizmu istrošeni vitamin C. Jaglac se preporučuje kao lijek kod teških bronhalnih katara, kod upale pluća ili kod hripavca. Osim toga, korijen, a i cvjetovi jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje bolesti gihta i reumatizma.

Jaglac sam, ili zajedno s drugim proljetnim ljekovitim biljkama; s mladim listovima breze (br. 33), mladim listovima koprive (br. 150) itd., treba brati, pripremati kao čaj i marljivo piti u proljeće kao kuru za čišćenje krvi. Zimi, a naročito krajem zime, ishrana je često sasvim pogrešna jer se jede premalo voća i povrća. U krvi se nakupi previše taloga i otrovnih tvari pa je potrebno provesti kure za čišćenje krvi (vezane s kurom posta pod liječničkim nadzorom!). Upravo u tom kritičnom stanju za zdravlje rastu tako dragocjene proljetne ljekovite biljke, a prije svega jaglac.

Kneipp je bio veliki zagovornik jaglaca te je o tome pisao slijedeće: "Tko je sklon reumatizmu i gihtu ili od tih bolesti već pati, neka kroz dulje vrijeme pije dnevno 1 do 2 šalice čaja od cvjetova jaglaca pa će se jaki bolovi smanjiti i sasvim nestati!"

Čaj od cvjetova jaglaca izvanredno je sredstvo za okrepu živaca i za jačanje srca, ublažuje migrenu i živčane glavobolje, smanjuje navalu krvi u glavu, liječi drhtanje udova, jača kod srčanih slabosti, djeluje odlično kod upale srčanog mišića, kod srčane vodene bolesti, nervoznih srčanih teškoća i sklonosti udaru kapi. Čaj od jaglaca je vrlo djelotvorno sredstvo za spavanje, ali najneškodljivije, te mu treba dati prednost pred svim kemijskim sredstvima za spavanje.

Specijalni čaj kod nesanice:

100 g cvjetova jaglaca
50 g cvjetova despika (br. 79)
30 g šišarki od hmelja (br.69)
20 g gospine trave (br. 70)
10 g korijena odoljena (br. 153).

Od te mješavine uzme se 1,5 čajne žlice za 1 šalicu čajnog oparka, ostavi se 10 minuta da odstoji, a nakon što je čaj procijeđen i ohlađen do topline ugodne za piće, doda se 1 čajna žlica meda. Čaj se pije prije spavanja.

Primjena u pučkoj medicini: korijen jaglaca prokuhan kratko i pomiješan s medom sredstvo je za bubrege i za izlučivanje kamenaca u mjehuru.

Proljetni čaj za čišćenje krvi:

100 g cvjetova i listova jaglaca
100 g mladih izdanaka bazge (br. 133 a)
50 g mladih listova koprive (br. 150) i
50 g korijena maslačka (br. 142).

Od te se mješavine uzme 1 do 2 čajne žlice za 1 šalicu čajnog oparka, a piju se dnevno 2 šalice. Umjesto šećera u mlačni čaj stavlja se med. Svježe natrgani cvjetovi i listovi stavljeni kao oblog odstranjuju bolove oteklina i ublažuju bolove u rukama i nogama.

Cvjetovi jaglaca, namočeni u dobro vino, odlično su sredstvo za jačanje srca. Svježi se cvjetovi konzerviraju sa šećerom u prahu. U tu se svrhu stavlja u staklenu posudu naizmjenično sloj debljine palca cvjetova i sloj šećera dok posuda ne bude puna, a na kraju se stavi dvostruki sloj šećera i posuda sveže. To se sredstvo za jačanje srca uzima prema potrebi, 1 do 3 čajne žlice dnevno.

Napomena:

1) PRIMULA ELATIOR (L.) HILL — obični jaglac

Sinonimi: Primula genuina Pax. — Primula intricata Gren. Godr. — Primula veris v. elatior L.

Jaglac

Narodni nazivi: jaglac — jaglika — jagliče — jagorćevina — jagorčika.

Obični jaglac sa slabije mirisnim svjetložutim cvjetovima na vrlo visokim cvjetnim stapkama potpuno je istovjetan jagorčiki i na jednaki se način može upotrijebiti kao ljekovita biljka.

2) PRIMULA AURICULA L.

Sinonimi: Primula alpina Salisb. — Primula crenata Fuss. — Primula lutea Vill.

Alpski jaglac

Narodni nazivi: avrikelj — cvijet od gospođe — gorka ljubav — jagorčika pitoma — lijepe gospođe — medviđe uho.

Ova vrsta jaglaca kao alpski oblik vrlo je cijenjena među alpskim stanovništvom te se u pučkoj medicini toga stanovništva puno upotrebljava kao čaj za pospješenje rada bubrega i za izlučivanje mokraćne kiseline. Uz runolist i rododendron ova je vrsta jaglaca toliko obljubljena alpska biljka, da je morala biti zaštićena kako nebi bila potpuno iskorijenjena.

3) PRIMULA FARINOSA L.

Jaglac

Kod ove vrste jaglaca naročito je sadržan tzv. jaglacov otrov koji može uzrokovati povećanu navalu krvi u koži, stvaranje mjehura, a na sluznici upalne i gnojne prištiće. Na očima mogu nastupiti otekline očnih kapaka. Sušenjem listova i cvjetova ne gubi se otrovno djelovanje žljezdanih izlučina pa se ta vrsta jaglaca ne upotrebljava kao ljekovita biljka. Razne vrste vrtnih jaglaca također se ne primjenjuju kao ljekovite biljke.


Trešnja - PRUNUS AVIUM L.

Sinonimi: Cerasus avium Moench. — Cerasus dulcis G. M. Sch. — Cerasus nigra Mili. — Prunus cerasus Scop. — Prunus cerasus v. avium L.

Narodni nazivi : crešnja — češnja — črešnja — črišnja — divjaka — divlja trešnja — drobnica — kriješ — kriša — ptičarica— sitnica — tičarca — trišnja.

Trešnja

Opis biljke: trešnja raste kao samoniklo drvo, sama, ili u šumi s ostalim listopadnim drvećem, a visoka je često i iznad 10 m. Iz samoniklog oblika razvili su se mnogobrojni uzgojni oblici trešnje. Kora drveta je glatka i odvaja se u vodoravnim trakama. Listovi su na rubu dvostruko pilasti, ovalni, s donje strane pahuljasti s dvije žlijezde na peteljci lista. Cvjetovi se razvijaju u čupercima i snježno su bijele boje. Plodovi su različite veličine, uglavnom crvene ili crne boje, a nalaze se na peteljkama obično po 2 do 3 zajedno.

Trešnja

Vrijeme cvatnje: travanj, svibanj, a sazrijevanje plodova od svibnja pa nadalje do ljeta što je ovisno o sorti, a naročito o položaju gdje trešnja raste.

Stanište: prvobitna domovina trešnje je Mala Azija, a danas je raširena u svim listopadnim šumama srednje Evrope.

Gotovo prije 2000 god. rimski je vojskovođa i proslavljeni sladokusac Lucijel Lukul donio prvu trešnju u Rim. Monasi su se trudili da trešnju kao drvo koje voli topla područja priviknu na hladnija područja, pa je oko 800 god. kasnije već u propisima Karla Velikoga bilo preporučeno za uzgoj nekoliko sorti trešanja. Od onog vremena trešnja se udomaćila u šumama srednje Evrope, tamo je podivljala pa je presađivana iz šuma u rasadnike i kućne vrtove da bi se oplemenila u nove sorte. Danas je već poznato vrlo mnogo uzgojnih oblika trešnje.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se plodovi s peteljkom i to od divljih i oplemenjenih sorti trešanja. Katkada se sabiru u ljekovite svrhe samo peteljke plodova (Stipites Cerasorum). Plodovi su slatki i osvježuju, a koštice i peteljke plodova imaju gorkast miris i okus nalik na badem. Ponekad se sakuplja i smola koja ističe iz kore.

Ljekovito djelovanje: radi male količine masti, soli i bjelančevina, trešnje su vrlo važne u bolesničkim dijetama, naročito kod oboljenja srca i krvnih žila, kod bolesti bubrega kao i kod gihta i reumatizma. Trešnje se daju srčanim bolesnicima u obliku kompota, ne samo zbog toga što jača i osvježava, nego i zato da bi se izbjeglo stvaranje plinova u crijevima koji potiskuju ošit prema srcu. Vrlo mala količina masnih i hranjivih tvari čini trešnje vrlo prikladnim za dijetu kod kura za mršavljenje. Šećernim bolesnicima mogu se trešnje dati u umjerenim količinama, jer je najveći dio šećera, tzv. levuloza, u obliku koji ne škodi šećernim bolesnicima.

Primjena u pučkoj medicini: iz plodova se radi tzv. trešnjeva rakija. Ona je korisna za želudac jer ga grije i brzo odstranjuje sve želučane teškoće koje može prouzročiti prehladno piće, naročito ljeti. Rakija od trešanja djeluje osvježavajuće kod osjećaja slabosti, a upotrebljava se i kao sredstvo za masiranje jer jača premorene udove.

Svježi ili sterilizacijom konzervirani bezalkoholni sok od trešanja jača srce. Peteljke od plodova trešanja dobro se osuše te služe kao vrlo dobar prsni čaj za rastvaranje sluzi.

Smola, koja teče iz ozlijeđene kore, rastopi se u vinu te se pije za liječenje starog, kroničnog kašlja. Smola se umjesto u vinu otopi u pravom octu, te se sa tom tekućinom kupaju šugava mjesta na tijelu nakon čega uskoro dolazi do nestanka šuge. Tom tekućinom odstranjuje se i prhut na glavi. Koštice trešnje, stučene u prah i miješane sa vinom smanjuju kamence i pijesak.


Višnja - PRUNUS CERASUS L.

Sinonimi: Cerasus acida G. M. Sch. — Cerasus vulgaris Mill. — Druparia cerasus Clairv. — Prunus caproniana Gaudin — Prunus chamaecerasus Wallr.

Višnja

Opis biljke: za višnju su značajne tanke viseće grane i sjajni glatki listovi koji su manji i tamniji nego kod trešnje. Cvjetovi su bijeli, a plodovi zagasitocrveni i kisela okusa.

Višnja

Vrijeme cvatnje: travanj, svibanj, a vrijeme sazrijevanja plodova - lipanj i srpanj.

Stanište: višnja potječe iz Male Azije te je kod nas u vrtovima i voćnjacima potpuno udomaćena.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se plodovi (Fructus Cerasi), koštice i peteljke plodova (Pedunculi Cerasorum) ili (Stipites Cerasorum), a sabire se i smola s kore. Zreli plodovi imaju finu aromu i kiselkast okus.

Ljekovito djelovanje: u službenoj upotrebi je sirup od višnje (Sirupus Cerasorum). Sirup nije samo napitak koji hladi ljeti, nego prije svega djeluje na izlučivanje mokraće te se jako preporuča bolesnicima koji pate od vodene bolesti. Za pripremu sirupa istiješte se plodovi i koštice koje su prije toga izvađene i zdrobljene. Na jedan dio soka dolazi 2 kg šećera, a sok se sasvim lagano prokuha, napuni u boce i podvrgne sterilizaciji na način kako je to navedeno kod jabuke (br. 107).

Primjena u pučkoj medicini: osušene višnje umiruju proljev i grižu. Sjemenke iz koštica, 3 puta dnevno po 6 komada, sredstvo su protiv kamenaca, uništavaju gliste u tijelu, umiruju kašalj i izlučuju mokraću. Peteljke i smola od plodova višnje primjenjuju se na jednaki način kao i kod trešnje.


Šljiva - PRUNUS DOMESTICA L.

Sinonimi: Prunus communis Huds. — Prunus domestica ssp. oeconomica Borkh. — Prunus sativa Rony et Cam.

Narodni nazivi: bistrica — bistričanka — cepača — cepika — crnošljiva — čitlovka — mađarka — modra sliva — modrica — požega — požegača — sliva.

Šljiva

Opis biljke: šljiva je 3 do 10 m visoko drvo čije grane i grančice nose katkada trnje dok istovremeno razvija listove i cvjetove. Listovi su ovalni, naborani i po rubu nazubljeni. Neke sorte imaju listove koji su s donje strane mekano dlakavi. Cvjetovi su na kratkim peteljkama i tjeraju obično po dva zajedno iz postranih pupoljaka prošlogodišnjih izdanaka i bijele su boje. Plodovi su duguljasti, plave do crvenkaste boje, već prema sorti, u kojima se nalazi gruba, s obje strane zašiljena koštica.

Šljiva

Miris i okus: plodovi imaju nježan i slatkast miris, a u zrelom su stanju slatki, ukusni i vrlo sočni.

Vrijeme cvatnje: travanj do svibnja.

Vrijeme sazrijevanja plodova: rujan do listopada.

Stanište: šljiva u domaćim vrtovima potječe od divlje biljke kojoj je domovina Perzija, Kavkaz i Armenija. U 3. stoljeću pr. n. e. šljiva je, vjerojatno kao i mnoge biljke iz Azije, prispjela u Grčku s vojnim pohodom Aleksandra Velikoga. Rimljani su opet, preuzevši mnogo uz kulturu od Grka, preuzeli i šljivu i već su u južnoj Italiji imali uređene nasade šljiva koje su za vrijeme svojih ratnih pohoda proširili i sjevernije od Alpa. Karlo Veliki brinuo se svojim poznatim naredbama za proširenje i uzgoj preko 600 biljaka i za proširenje uzgoja šljive koja je u njegovim naredbama navedena kao "prunari diversi generis". Danas postoji veliki broj raznih sorti šljiva.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se list od svibnja do kolovoza, smola koja istječe iz kore od svibnja do srpnja, i konačno, zreli plodovi u jesen.

Ljekovite i djelotvorne tvari: u plodovima je sadržana uz bjelančevinu, i ugljikohidrate, mast, škrob, šećer, znatnija količina mineralnih tvari i niz voćnih kiselina.

Ljekovito djelovanje: čini se da se ljekovita vrijednost suhih šljiva ispravno cijeni samo u Portugalu i Nizozemskoj jer su samo u tim zemljama Evrope šljive u sušenom obliku u službenoj upotrebi.

Šljive su vrlo vrijedna dijetna hrana kod oboljenja bubrega, kod gihta, reumatizma, kod bolesti jetre i donose, uživane svježe ili kuhane, promjenu u inače jednoličnu ishranu tih bolesnika.

Šljive su blago sredstvo za otvaranje, djeluju na pospješenje probave i pobuđuju apetit. Upravo se ovo zadnje svojstvo mora naglasiti jer se čak i izrazito gađenje na jela najbrže otklanja uživanjem kuhanih šljiva. Tvari poput pektina, koje vrlo nabubre, čine stolicu mekanom i u velikoj mjeri olakšavaju pražnjenje crijeva. Ovo ljekovito djelovanje šljive bilo je poznato još u starom Rimu pa je pjesnik Gargilije Marcijal napisao u stihovima:

"Uzmi šljive u trošnom bremenu starosti, jer one običavaju smekšati tvrdo napeti trbuh."

Savjet, kojega u najrazličitijim oblicima uvijek iznova ponavljaju svi veliki narodni liječnici! Umjesto da se kod tvrde stolice navečer namoči u vodi 5 do 10 sušenih šljiva, i da se ujutro na tašte uzmu sa vodom, moderan čovjek uzima kemijska sredstva za otvaranje i čudi se što mora sve više uzimati tih različito obojenih tableta da bi omogućio stolicu.

Kod vrlo neredovite ili vrlo tvrde stolice može se djelovanje šljiva pojačati tako da se pripremi gust šljivov pekmez i od toga dnevno ujutro na tašte uzima 1 do 2 jedaće žlice. Tom se pekmezu dodaje na vrh noža kore krkavine stučene u prah (br. 122) ili podanka slatke paprati (br. 110). Mišljenje, koje se ponegdje čuje, da su sirove šljive nezdrave, ispravno je samo onda, ako se pojede prevelika količina šljiva. One, neprobavljene, nakupljene u crijevima počnu pomoću bakterija vreti, pri tom se razvijaju velike količine plinova i dolazi do stvaranja škodljivih kiselina. Sve to uzrokuje grčeve u želucu i crijevima, i konačno, jaki proljev.

Velike količine šljiva svake se godine beru i nakon potpunog vrenja peku ili destiliraju u poznatu rakiju šljivovicu. Ta rakija, uzimana u malim količinama, zagrijava i pobuđuje probavu, a upotrebljava se i za čišćenje rana. Šalica vrućeg biljnog čaja, sa 1 do 2 male čašice šljivovice, uvijek vrijedi kao zaštitno sredstvo za vrijeme epidemije gripe, a može najbrže odstraniti prehladu (hunjavica, lagano povišenje tjelesne topline, zimica, grlobolja, glavobolja).

Primjena u pučkoj medicini: osim već navedenih primjena, koje sve potječu iz iskustva pučke medicine, treba još spomenuti da se listovi šljive smatraju u medicini vrlo ljekovitim. Svježe natrgani listovi, kuhani u vinu, daju piće protiv bolova u grlu ili natečenih krajnika. Ako se usta često ispiru tim uvarkom ili, ako se taj uvarak dulje drži u ustima, on jača zubno meso. Preporuča se i čišćenje rana vinskim uvarkom. Stare i teško zacjeljive rane liječe se ovim uvarkom u obliku obloga.

Smola, koja isteče iz drveta šljive, rastopi se u vinu i pije kao sredstvo protiv kamenaca.

Smola šljive i svježi listovi kuhani u octu upotrebljavaju se kao kupelj kojom se liječe kraste. Kupelji se moraju uvijek iznova ponavljati i tada kad su kraste već potpuno iščezle.

Staro prokušano sredstvo, koje olakšava pražnjenje crijeva, priprema se po slijedećem receptu:

U 6 litara vode stavi se 70 grama podanka slatke paprati i jednaka količina korijena sladića (br. 65) koji se nabavi u ljekarni. Kuha se tako dugo dok ne ispari otprilike 1 trećina tekućine. Preostala se tekućina procijedi i u njoj se kuha 2 kg šljiva i 1 kg šećera dok ne nastane gusta tekuća kaša. Od te se kaše uzimaju dnevno 2 do 3 jedaće žlice.


Više članaka...

Stranica 20 od 32

20
VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!